• +90531 700 2572
  • info@miratadanismanlik.com
SGK  2015/25 Sayılı Genelgede Önemli Değişikliğe Gitti. DİKKAT

SGK 2015/25 Sayılı Genelgede Önemli Değişikliğe Gitti. DİKKAT


25.01.2018 tarihli 2018/4 sayılı SGK Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nün genelgesi ile 2015/25 sayılı genelgede birtakım değişikliklere gidilmiş olup, bu değişikliklerle çalışanın işe giriş- işten ayrılış tarihinin tespiti bakımından çeşitli kanunlarda yer alan hükümler de dikkate alınarak birtakım düzenlenlemeler getirilmiş, böylece işe giriş-çıkış tarihinin tespiti bakımından net düzenlemeler getirilmesi hedeflenmiştir.

2018/4 sayılı genelge ile 2015/25 sayılı genelgede değişiklik yapılan hususlar örneklerle açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmiştir. Bununla birlikte, önemli bulduğumuz birkaç hususa ayrıca dikkatinize çekmek isteriz.

1-Genelgede yapılan değişikliklerden biri 2.3.1.1. maddedeki değişiklik olup, yapılan değişiklik (ekleme) ile özetlePTT memurlarınca iş yerlerine yapılan tebligatların, PTT memurları tarafından 7201 sayılı Kanuna uygun olarak yapıldığının ve işyerine tebliğ edilen mazbataların üzerine "işyeri çalışanı", "işyeri daimi çalışanı", "görevli sekreter" gibi ibarelerin yazıldığının tespiti halinde bu bilgi ve belgeler uyarınca tebligatın teslim alındığı tarih itibariyle tebligatı teslim alan kişi için re‘sen sigortalılık sağlanacaktır” düzenlemesi getirilmiştir.

 

Dolayısıyla, tebligatı teslim alacak kişinin/çalışanın tebligatı teslim aldığı tarih itibariyle tebligatını aldığı şirkete sigortalı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tebligatı teslim alan kişi, şirketiniz dışında başka bir şirkete sigortalı ise ve bu halde kişinin tebligatını aldığı şirkete sigortalanması durumu gündeme gelirse, genelgedeki “Bununla birlikte işveren tarafından tebligatı teslim alan kişinin kendi çalışanı olmadığı, komşu işyeri sahibi/çalışanı olduğu veya söz konusu kişinin birinci veya ikinci derece (eş dâhil) hısmı olduğu için işyerinde bulunduğu, çalışmasının olmadığı ve ziyaret nedeniyle işyerine geldiği şeklinde yapılabilecek itirazlar, sunulacak belgelerin ve tebligat alındısında ismi bulunan kişi ile işverenin beyanlarının incelenmesi suretiyle ünite itiraz komisyonlarınca değerlendirilecektir. Şeklindeki hüküm gereği bu durumun itiraz komisyonlarına yansıtılacağı düzenlenmiştir.  

 

2-İkinci olarak, çalışanın işe giriş ve işten ayrılış tarihinin tespiti bakımından çalışana ait Kimlik Bildirim formu ile işe giriş- işten ayrılış bildirgelerindeki tarihlerden hangisinin dikkate alınacağı hakkında net düzenlemeler getirilmiş olup, buna dair detaylı bilgiler ekteki 2018/4 sayılı genelgede yer almaktadır (Bu noktada ayrıca belirtmek gerekir ki; Kimlik bildirim formunun, Kimlik Bildirme Kanununa göre, en geç 3 gün-72 saat içerisinde en yakın genel kolluk kuvvetine bildirilmesi gerekmektedir).

 

Detaylı Bilgi İçin

Konu : 2015/25 Sayılı Genelgede Değişiklik

Sayı : 79961784- 40

Tarih: 25 Ocak 2018

 



  13.02.2018 tarihinde eklendi.   1894 kez okundu.

Copyright © 2014 mirAta Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti Tüm Hakları Saklıdır.

Yukarı Çık